Årsrapport sammanställning för 2023

Varje höst uppmanas vi att lämna in årsrapport för året som gått. Det är frivilligt och uppgifterna är anonyma men ligger till grund för statistik kring invintrade samhällen året innan, antalet vinterförluster, honungsskörd och invintrade samhällen för året som är. 

Så här ser senaste statistiken ut.

 

Vinter och lite vila för oss biodlare

Ja vintern har haft sitt grepp om oss ända sedan årsmötet den 13 november förra året kan man säga. 










På årsmötet tilldelades Yngve Näsman hedersnålen för strävsamt arbete både som biodlare och kassör i föreningen. Han blev medlem för 36 år sen och har varit kassör i 32 år. Med all rätt så överlämnar han nu rollen som kassör till Hannah Lif.

Grattis Yngve till den fina guldnålen!

Dags för årsmöte 13/11 i Lövlundaskolan i Kilafors


Kallelse till årsmöte 2023


Tid: Måndagen den 13 november kl. 18:00


Plats: Lövlunda skolan, Kilafors, 


Sedvanliga årsmötesförhandlingar


Ta med årsrapporten (finns i Bitidningen eller på biodlarna.se )och lämna på mötet eller skicka till yngve.ns@telia.com eller  tel.nr 072-7206728.


Richard Johansson som är utvecklare inom utbildning och bihälsa på SBR informerar  om arbetet med varroaresistenta bin och behandlingsmetoder via länk. 


Föreningen säljer också salva och etiketter för nyslungad honung( 1 kr/st).


Vill du ha din honung bedömd lämna ditt prov till Eva Lucchesi  i Norrbyn (honungsbedömningskort skall bifogas) senast den 29 oktober. Du kan också boka vår vaxsmältare hos Eva. 


Föreningen bjuder på fika.

                                                                Dags för honungsbedömning!

Nu är det åter dags för honungsbedömning. För att få sin honung bedömd ska en burk lämnas till Eva Lucchesi senast 29 oktober

För att lämna in honung till bedömning ska 1 burk i konsumentförpackning inlämnas med honung från årets skörd. Förpackningen ska vara transparent och livsmedelsgodkänd. Tillsammans med den ska ett ifyllt honungsbedömningskort lämnas in. Förpackningens storlek för kristalliserad honung ska var minst 300 g och för flytande honung minst 150 g och de ska vara fyllda till sin nettovikt.

Man kan nu också få ett kvalitetsintyg om man lämnar in sin honung och får den bedömd och godkänd av föreningens honungsbedömningskommitté. Det finns en kryssruta på honungsbedömningskortet om ett sådant önskas.

På den här sidan finns mer information om honungsbedömning samt honungsbedömningskort att skriva ut. 

Ivar och Solveig tog emot oss på sin gård Torslund i Vallsta. Ivar berättade om gårdens historia och visade oss runt i trädgården där han också har stora delar av sin bigård. I trädgården finns många träd, buskar och blommor. Vi pratade om blommor för bina och i trädgården fanns bland annat sömntuta, blåklint, vallmo, blomsterlin och honungsfacelia. 

Efter rundvandring blev det trädgårdsfika i skuggan under träden. Ivar hade bakat munkar som vi bjöds på, fantastiskt goda!

Under fikastunden utdelades också kepsar till de nya medlemmarna i föreningen.


Sen fick vi se slungrummet, mycket fint. Ivar tar hand om allt sitt vax själv och gör sina egna vaxkakor, detta fick vi se på en film som de spelat in och visade på sin dator. Mycket bra information och väldigt inspirerande.


Sist gick Rolf igenon handhavandet av vår vaxsmältare igen. Kom ihåg att den finns att låna för att smälta gamla och fula ramar.

En väldigt trevlig dag i härligt sommarväder. Kul att träffas ute i det gröna.

Stort tack till Ivar och Solveig!

Här kommer fler bilder från mötet:






Rapport från sommarmötet 8 juli hos Ivar och Solveig Hansson



Aktuell prislista 2023

350 gram  - 70 kr

500 gram  - 100 kr

700 gram - 130 kr

1 kilo  - 200 kr

I december tilldelades Urban Elfsberg SBR:s guldnål. Urban har under många år varit styrelseledamot i föreningen och haft en omfattande biodling, men framför allt drottningodling i stor skala. Generöst har han delat med sig av sina kunskaper och vi är många som har Urban att tacka för många goda råd genom åren. 







Våren är här!

Nu börjar naturen och bina vakna till liv igen! En lång vinter ligger bakom oss men nu väntar åter en spännande tid, hur ska denna sommar bli?

Under vintern som varit firade föreningen 100 år! Detta firades på årsmötet i november med tårtkalas. Här är några bilder:

 


Instruktion till användande av vaxsmältaren.

 

Tips: Smält finvaxet före ramarna då det blir rätt mycket smuts och skräp efter dem.

 

Skaffa markvävduk – finns bra och och enkla på exempelvis Biltema.

 

Se till att ha sopsäckar eller annat kärl framme till det kladdiga avfallet som blir.

 

  1. Ladda vattentanken till markeringen ”MAX” med så hett vatten som möjligt från kran eller vattenkokare, det går snabbare att komma igång då. Sätt sen i kontakten i eluttaget.
  2. Lägg markvävduk i den inre silen så den går upp en bra bit över kanterna på silen och upp mot väggarna på tanken. Detta för att du lätt ska kunna lyfta ur allt skräp när det är klart och slippa en del kladd på väggarna i tanken.
  3. Sätt två hinkar eller andra värmetåliga kärl nedanför tappkranen, en större och en mindre, fyll den större med varmt vatten, underlättar stelningen av vaxet.
  4. Fyll på med ramar i silen. 10 – 12 st beroende på ramformat.
  5. Lägg på locket på tanken med stora hålet framåt.
  6. Sätt försiktigt på vattenaggregatet på tanken och stoppa svarta slangen i det stora hålet på locket. Sen är det bara att vänta och hålla koll på vattennivån i tanken, den får inte understiga ”MIN”. Fyll på med varmvatten vid behov.
  7. Ta hand om ramarna direkt när de är klara och varma, lättare att skrapa rent då. Ta ur markvävduken och lägg i ny om du ska köra flera omgångar.
  8. När du är klar, kör igenom apparaten minst 2 ggr med ånga och skrapa ur och rengör noggrant. Skrapa medans den är varm. Den ska vara REN till nästa användare.

 

  1.  1

 











 



















 




















 

Rapport från sommarmötet 2/7 2022 hos Eva Lucchesi
Ordförande Rolf Johansson demonstrerade den nyinköpta elektriska vaxsmältaren som nu kan lånas av föreningens medlemmar. Den kan användas både för att smälta vaxet ur ramarna samt till rengöring av ramarna. Kan vi hjälpas åt att smälta vårt eget vax och får ihop 100 kg kan vi sen skicka det tillsammans för valsning .



























Viktigt att tänka på i och med fall av Amerikansk yngelröta

I och med att det nu dykt upp fall av Amerikansk yngelröta i området kring Hudiskvall och Jättendal är det otroligt viktigt att inte köpa bin och begagnat material från något annat område än vårt eget.


Eva Lucchesi visade upp sin hink där hon fångar in de svärmar hon får i uppdrag att hämta in. En 15 liters hink med borrade hål både på hink och lock.

Fika och bisnack avslutade årets sommarmöte.